Trädgården

Rinkaby Gårds fantastiska trädgård

Våren 2017 arrangerade vi de allra första, mycket efterlängtade, odlingskurserna tillsammans med Sara Bäckmo! Kurserna innehöll såväl teoretiska som praktiska inslag, där det sistnämnda resulterade i en stor köksträdgård med upphöjda bäddar och odlingslådor. I slutet av april, efter att den sista vårkursen hade gått av stapeln, blickade vi ut över ett område som tidigare bara var en klippt gräsmatta, men som på bara en månad hade förvandlats till en riktig odling.

Men - för det fanns ett stort men - ska man verkligen kunna ha glädje av en så fantastisk trädgårds fulla potential bör man kunna en hel del om odling. Under odlingskurserna hade vi ägnat varje vaken minut åt att laga och servera god mat åt kursdeltagarna, och således var vi kanske de minst odlingskunniga av alla på Rinkaby Gård just då! Första året i trädgården blev därför en lång kamp mot ogräsen, sniglarna, sorkarna och torkan. Men - skam den som ger sig!

Sedan dess har vi lärt oss massor om odling och förädling, odlingskurserna har blivit fler många fler, köksträdgården har vuxit sig än större och bäst av allt: odlingen är numera en mycket uppskattad del av vår verksamhet. Idag använder vi mycket utav det vi odlar i vår matlagning och det som blir över säljer vi antingen direkt som färska råvaror eller föräldrar till inläggningar, marmelader, örtsalt mm.