Köttlådor

Grisarna på Rinkaby Gård lever riktiga grisliv!

Grisar är livliga och påhittiga djur som behöver mycket yta och stimulans. De är sociala och om en gris hamnar på efterkälken springer den som attan för att komma ikapp kompisarna. När de sover är det inte ovanligt att alla grisar ligger i en enda stor hög, särskilt på vintern när de hjälper varandra att hålla värmen. Grisar är otroligt nyfikna också, och allt som kommer nära ska de smaka på; såväl övermogna äppel som ett par oövervakade arbetshandskar...

På Rinkaby Gård går grisarna på lösdrift året om, vilket innebär att de kan gå ut och in precis som de vill - det mesta av tiden är de faktiskt utomhus, oavsett väder!

På våren ligger suggorna och njuter av de första solstrålarna, på sommaren betar de gräs och vältrar sig i sin leriga damm (grisar älskar lera! Det skyddar dem mot bitande insekter och brännande sol) och på hösten och vintern vänder de runt jorden i jakt på smaskiga rötter och maskar. Utöver vad naturen har att erbjuda får de också tillskott i form av krossat korn och kokt potatis året om, samt hösilage på vintern. 

Grisarna på Rinkaby Gård lever riktiga grisliv!

När du köper griskött från Rinkaby Gård köper du kött från glada, välmående grisar som från sin första till sista dag har levt ett så naturligt liv som det bara går. Eftersom grisarna har kunnat röra sig mycket under hela sin uppväxt så är köttet fast och fint. Om du vill kan du dessutom hälsa på våra grisar när vi har Öppen Gård, och själv se hur bra de har det!

Vad gäller slakt så kör vi själva grisarna till Ragnar Johanssons slakteri i Mjällby. Vi kör 4-5 grisar per gång, och för att minska stressen så lastar vi dem kvällen innan i lugn och ro. De får mat och vatten i vagnen och sover där under natten, och sedan kör vi dem till Mjällby på morgonen. Resan tar ungefär 1 h och 5 min och vår målsättning är att lastning, resa och avlastning ska ske så lugnt som möjligt - den som någon gång har hanterat några grisar på 100 kg vardera som är stressade vet vad det innebär! Inte roligt, för någon inblandad.

Bra att veta

  • Bokningen är bindande.
  • De första köttlådorna kommer vara klara för leverans i november-december, vi återkommer med exakt datum några veckor i förväg.
  • 1/2 gris kostar 94 kr per kilo. Det blir ca 30 kg. Filé ingår.
  • 1/4 gris kostar 99 kr per kilo. Det blir ca 15 kg. Filé ingår ej
  • Vi går igenom med kunden hur de vill att deras bitar ska vara styckade.
  • Köttet hämtas hos oss på gården.
  • Vill du köpa kött till restaurang? Mejla oss på info@rinkabygard.se så ordnar vi det.

Skicka ett mejl till info@rinkabygard.se för att boka din gris! De första grisarna kommer att skickas på slakt i november-december, beroende på hur bra tillväxten blir i höst. Därefter skickar vi ca 4-5 grisar per månad fram till februari. 

Rinkaby Gårds grisar