Köttlåda Gris

Närproducerat kött i praktiska köttlådor

Bor du i Växjö med omnejd och vill äta närproducerat kött från grisar som har fått gå ute hela livet? Då ska du köpa en köttlåda från Rinkaby Gård!

På Rinkaby Gård går grisarna på lösdrift året om, vilket innebär att de kan gå ut och in precis som de vill. Utöver vad naturen har att erbjuda serverar vi våra grisar en gröt gjord på krossat korn, samt svinnat frukt & grönt och bröd som vi hämtar hos lokala butiker några gånger varje vecka. Kultingarna går ihop med sina mammor i minst 8 veckor och djuren går till slakt först när de väger ca 120 kg, vilket de sällan gör innan de blir 9 månader gamla. När det är dags för slakt kör vi dem i vår egen transport till vårt närmsta slakteri, Ragnar Johanssons i Mjällby.

Vanliga frågor

Hur bokar jag min köttlåda?
Du mejlar oss på info@rinkabygard.se. Ange hur stor låda (1/2 gris ca 30 kg eller 1/4 gris ca 15 kg) du vill boka samt vilken typ av styckning du vill boka (se alternativ längre ner)! 

Nästa utlämning är planerad till juni 2024.

Vad kostar det?
Du betalar 169 kr/kilot oavsett om det är en 1/2 gris eller en 1/4 gris. 

Inför sista utlämningen 2023 (söndag 10/12) går det bra att boka till korv gjord på gårdens grisar samt fallfruktsmust från vårt musteri! 

Falukorv á 500 gram: 87 kr/paket
Tjock grillkorv á 400 gram: 87 kr/paket
Smal grillkorv/wienerkorv á 400 gram: 87 kr/paket
Prinskorv á 300 gram: 77 kr/paket
Isterband á 300 gram: 77 kr/paket
Chorizo á 200 gram: 77 kr/paket
Årets klimatsmart fallfruktsmust bag-in-box á 3 liter: 145 kr/st
Fjolårets klimatsmart fallfruktsmust bag-in-box á 3 liter: 135 kr/st

Hur mycket kött innehåller en låda?
En låda med en halv gris innehåller ca 30 kg kött (för att det ska gå att bära brukar det här köttet vara uppdelat på två lådor), och en låda med en kvarts gris innehåller ca 15 kg kött. Lådorna har samma kilopris. 

Hur är köttet packat? Är det fryst? 
Köttet inte vacuumpackat i lådan. Det ligger prydligt upplagt, sorterat efter detaljerna, i plast i en förstärkt kartong. Då kan ni själva bestämma hur ni vill packa det! Köttet är inte fryst men går utmärkt att frysa efter att man har packat det. 

Var och när hämtar man sin köttlåda? Och hur betalar man? 
Köttlådan hämtas på Rinkaby Gård, oftast fredag-söndag. Vi hör av oss om när just din låda är klar att hämta! Den betalas vid avhämtning, med swish eller kort. 

Hur slaktas grisarna?
Vi kör våra grisar i vår egen transport till Ragnar Johanssons slakteri, ett litet familjeägt slakteri i Mjällby. Vid själva slakten bedövas grisarna först med en elektrisk stöt som gör dem medvetslösa direkt. De hinner inte känna någonting! Därefter avblodas de. Våra grisar avlivas inte med koldioxid.

Innehåll i en standardlåda:
Skinkstekar
Hel karré utan ben
skivad kotlett med ben
smala revben
Stekfläsk i bit
Grytbitar
Filé
Färs

Innehåll i en grillåda:
Flintastekar
skivad karré med ben
skivad kotlett utan ben
Tjocka revben
Stekfläsk i tjocka skivor
Grytbitar
Filé
Färs

Innehåll i en jullåda:
Julskinka, rimmad och nätad
Hel karré med ben
Skivad kotlett med ben
Tjocka revben, knäckta
Stekfläsk, skivat
Filé
Färs

När du köper griskött från Rinkaby Gård köper du kött från glada, välmående grisar som från sin första till sista dag har levt ett så naturligt liv som det bara går. Eftersom grisarna har kunnat röra sig mycket under hela sin uppväxt så är köttet fast och fint. Om du vill kan du dessutom hälsa på våra grisar när vi har Öppen Gård, och själv se hur bra de har det!

Vad gäller slakt så kör vi själva grisarna till Ragnar Johanssons slakteri i Mjällby. Vi kör 4-5 grisar per gång, och för att minska stressen så lastar vi dem kvällen innan i lugn och ro. De får mat och vatten i vagnen och sover där under natten, och sedan kör vi dem till Mjällby på morgonen. Resan tar ungefär 1 h och 5 min och vår målsättning är att lastning, resa och avlastning ska ske så lugnt som möjligt - den som någon gång har hanterat några grisar på 100 kg vardera som är stressade vet vad det innebär! Inte roligt, för någon inblandad.

Klicka här för att se bilden med styckdetaljerna i helformat. Bilden föreställer en standardlåda med tjocka revben!