Grisarna

Grisar är livliga och påhittiga djur som behöver mycket yta och stimulans.

De är sociala och om en gris hamnar på efterkälken springer den som attan för att komma ikapp kompisarna. När de sover är det inte ovanligt att alla grisar ligger i en enda stor hög, särskilt på vintern när de hjälper varandra att hålla värmen. Grisar är otroligt nyfikna också, och allt som kommer nära ska de smaka på; såväl övermogna äpplen som ett par oövervakade arbetshandskar...

På Rinkaby Gård går grisarna på lösdrift året om, vilket innebär att de kan gå ut och in precis som de vill - det mesta av tiden är de faktiskt utomhus, oavsett väder! På våren ligger suggorna och njuter av de första solstrålarna, på sommaren betar de gräs och vältrar sig i sin leriga damm (grisar älskar lera! Det skyddar dem mot bitande insekter och brännande sol) och på hösten och vintern vänder de runt jorden i jakt på smaskiga rötter och maskar. Utöver vad naturen har att erbjuda får de också tillskott i form av krossat korn och kokt potatis året om, samt hösilage på vintern. 

Vad gäller slakt så kör vi själva grisarna till Ragnar Johanssons slakteri i Mjällby. Vi kör 4-5 grisar per gång, och för att minska stressen så lastar vi dem kvällen innan i lugn och ro. De får mat och vatten i vagnen och sover där under natten, och sedan kör vi dem till Mjällby på morgonen. Resan tar ungefär 1 h och 5 min och vår målsättning är att lastning, resa och avlastning ska ske så lugnt som möjligt - den som någon gång har hanterat några grisar på 100 kg vardera som är stressade vet vad det innebär! Inte roligt, för någon inblandad.

På djurens villkor!

Vi strävar efter att våra djur ska ha det så bra som möjligt, och vi både hoppas och tror att du som besökare känner likadant. Djuren är ju inte som vi människor, de har andra tankar och känslor än oss och beter sig därför lite annorlunda. Är man inte så van vid djur är det såklart inte alltid så lätt att veta hur man ska göra, och därför har vi lite regler för hur vi vill att man beter sig när man besöker våra djur:

  • Vi pratar med små bokstäver, det vill säga vi skriker inte.
  • Vi skippar onödiga ljud i form av bankande, knackande och liknande.
  • Vi är snälla och mjuka mot alla djur, de vill inte bli jagade eller fångade mot sin vilja. Och de vill inte få grus eller stenar kastade på sig!
  • Vi matar dem bara med sådant som är okej för dem att äta, som bröd.
  • Vi tar ansvar för det vi gör, och barn är alltid de vuxnas ansvar – och får inte lämnas utan tillsyn!

Kom ihåg att djur är djur, och inte alltid reagerar så som vi människor skulle ha gjort. Respektera att de ibland vill vara ifred, ibland kan bli rädda, ibland kan bli arga. Var uppmärksam och försök läsa av deras signaler så blir alla nöjda!