Fåren

Får är fina, lugna djur, som för det mesta ägnar dagarna åt att beta eller idissla.

På nätterna sover de inne i ligghallen, även om några tackor då och då envisas med att vägra gå in. Under årets första månader är tackorna instängda på nätterna, för att skydda dem mot hungriga rovdjur som annars inte drar sig för att ta ett försvarslöst litet lamm i skydd av mörkret. Får är snälla djur och dessvärre väldigt dåliga på att skydda både sig själva och sina ungar.

Lammen föds tidigt på våren och då är det full fart både för oss människor och för fåren! Det är en intensiv period. De flesta tackorna klarar sina lamningar på egen hand, men ibland måste man hjälpa till och det händer också att en del lamm behöver extra värme och mat första tiden. Annars är lamm pigga små rackare! De drar fram i flock, springer så fort de små benen kan gå och låter inget stoppa dem; vare sig stenar, trästockar eller intet ont anande tackor...det händer att lammen hoppar upp på tackornas ryggar och hoppar från rygg till rygg!

Får är skygga av naturen, men en del tackor (särskilt de som bott på gården några år) kommer gärna fram för att bli klappade eller tigga lite godis. Förutom när djuren måste hanteras, till exempel vid klippning och avmaskning, undviker vi att tvinga fåren till umgänge. Vill de inte så får de vara ifred.

Vi slaktar våra får hos Ekovilt i Lönashult, ett närliggande slakteri med underbar personal som hanterar djuren med stort lugn. Vi kör alltid fåren i vår egen transport och ställer ofta in transporten i hagen redan någon dag innan, så att de hinner vänja sig vid den. Det är viktigt för oss att det går så lugnt till som möjligt.