Äppelmust

Klimatsmart fallfruktsmust från lokala gårdar och trädgårdar

Varje år producerar svenska trädgårdar 280 000 ton äpplen, men bara en bråkdel tas tillvara - resten hamnar antingen i skogen eller på tippen. Det tycker vi är synd! Därför har vi specialiserat oss på att pressa frukt från lokala gårdar och trädgårdar, och resultatet blir vår klimatsmarta fallfruktsmust.

Var kan jag köpa Rinkabys fallfruktsmust?
Du kan köpa den direkt av oss när vi har öppet på gården, till exempel i samband med äppelinlämningen under september-oktober eller under våra andra evenemang. Det går också bra att köpa den hos någon av våra återförsäljare:

Under 2024 kommer vi också att sälja must i samband med ett flertal evenemang, nu närmast:

  • Trädgårdsdag i Alvesta 13 april
  • Öland spirar, Himmelsberga 11 maj

Vill du bli återförsäljare för vår must, eller tipsa oss om en butik som skulle kunna vara intresserade av att sälja vår must? Mejla oss på info@rinkabygard.se!

Hur görs musten?

Den pressas i vårt gårdsmusteri. Här kan du se en film om hela processen. Lite förenklat kan man säga att när äpplena lämnas in så vägs de, därefter går de igenom tvätt och sortering innan de rivs ner till en massa. Massan rullar genom bandpressen där vätskan (musten) separeras och transporteras vidare till pastören. Musten hettas upp till 83 grader (pastöriseras) innan den hälls upp. 

Varför kallas musten för klimatsmart fallfruktsmust?

Fallfrukt från svenska trädgårdar är ett utmärkt livsmedel som odlas både lokalt och många gånger utan onödig gödning och tråkiga bekämpningsmedel, men som ändå väldigt sällan faktiskt äts upp. I bästa fall hamnar frukten antingen i skogen där de blir mat för vilda djur, eller på en återvinningsstation där de blir trädgårdsavfall eller biobränsle, och i värsta fall ligger de kvar på gräsmattan och ruttnar. Samtidigt importerar vi stora mängder frukt och juice, vilket bidrar till onödiga transporter. Det mest klimatsmarta är att ta tillvara på de resurser som vi redan har, och dessutom i vårt närområde, och fallfrukt är i allra högsta grad en sådan resurs.